De nieuwe pensioenbonus

De regering voert vanaf 1 januari 2025 opnieuw een pensioenbonus in. Met die maatregel wil de regering mensen aanmoedigen om (langer) aan het werk te blijven.

Omdat de wet pas gestemd is, zal het enkele maanden duren om mypension.be en onze andere rekenprogramma's aan te passen. Kwaliteit vraagt tijd.

We kunnen je dus momenteel nog geen gepersonaliseerde informatie geven over de pensioenbonus in de regeling voor de zelfstandigen.

Onze medewerkers zijn beschikbaar om je te informeren op basis van de gegevens die momenteel beschikbaar zijn op mypension.be.

Wat is de pensioenbonus?

Wanneer je verder blijft werken als werknemer, zelfstandige of ambtenaar, na de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan, dan kan je gedurende maximum 3 jaren een pensioenbonus opbouwen.

De vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan, is: 

  • ofwel de datum van je vervroegd pensioen, 
  • ofwel de wettelijke pensioenleeftijd als je niet voldoet aan de voorwaarden om vervroegd met pensioen te gaan.

Voorwaarde is wel dat je rustpensioen ten vroegste vanaf 1 januari 2025 ingaat, anders heb je geen recht op de pensioenbonus. 

Je kan een pensioenbonus beginnen opbouwen vanaf je vroegste pensioendatum, maar niet eerder dan 1 juli 2024 (ook al ligt je vroegste pensioendatum vóór 1 juli 2024).

De opbouw van de pensioenbonus stopt van zodra je een Belgisch rustpensioen als zelfstandige, werknemer of ambtenaar opneemt, en uiterlijk na de periode van 3 jaar.

De pensioenbonus is een nettobedrag dat je krijgt en komt bovenop je pensioen. De bonus is dus niet onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en er gebeuren geen sociale inhoudingen op.

Je moet de pensioenbonus niet aanvragen. Als je recht hebt op de pensioenbonus, dan berekenen we deze automatisch wanneer je met pensioen gaat.

Wie kan een pensioenbonus opbouwen?

Zelfstandigen, werknemers en ambtenaren kunnen een pensioenbonus opbouwen als zij blijven verder werken na de vroegste datum waarop zij met pensioen kunnen gaan.

Voorwaarde is wel dat het rustpensioen pas ten vroegste ingaat vanaf 1 januari 2025.

Je kan dus geen pensioenbonus opbouwen:

  • als je al een Belgisch rustpensioen als zelfstandige, werknemer of ambtenaar ontvangt;
  • als je momenteel nog niet met pensioen bent, maar je met pensioen gaat vóór 1 januari 2025. 

Gaat je rustpensioen (als zelfstandige en/of als werknemer en/of als ambtenaar) in vóór 1 januari 2025 en wil je toch een pensioenbonus opbouwen? Dan moet je, vóór de eerste uitbetaling ervan, je rustpensioen uitstellen tot ten vroegste 1 januari 2025 en verder werken.

Je kan het uitstel van je pensioen vragen:

  • per e-mail aan: pen@rsvz-inasti.fgov.be
    of
  • per brief aan: RSVZ - Dienst Pensioenen, Willebroekkaai 35, 1000 Brussel. 

Belangrijk om te weten: van zodra je een Belgisch rustpensioen geniet (d.w.z. het rustpensioen werd je een eerste keer uitbetaald), kan je hier geen afstand meer van doen.

Samenvattend

Situatie Opbouw pensioenbonus mogelijk?
Ik kan pas vanaf 1 januari 2025 met pensioen.  JA, als je verder werkt na je vroegste pensioendatum.
Ik geniet op dit moment nog geen Belgisch rustpensioen, maar ik kan al met pensioen gaan vóór 1 januari 2025.

JA, op voorwaarde dat je je rustpensioen uitstelt naar ten vroegste 1 januari 2025 en dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum.

NEEN, indien je beslist om je pensioen op te nemen vóór 1 januari 2025.

Ik geniet al een Belgisch rustpensioen.     NEEN, van zodra je pensioen is ingegaan, kan je geen pensioenbonus opbouwen.
Ik geniet enkel een overlevingspensioen en ik heb de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt.   JA,  je kan nog een pensioenbonus opbouwen (indien als je aan de andere voorwaarden voldoet).
Ik geniet enkel een overlevingspensioen en ik heb de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. NEEN, je kan geen pensioenbonus opbouwen als zelfstandige omdat je verminderde sociale bijdragen betaalt die geen recht op een pensioen openen.
Ik geniet enkel een pensioen van uit de echt gescheiden echtgenoot. NEEN, van zodra je pensioen van uit de echt gescheiden echtgenoot is ingegaan, kan je geen pensioenbonus opbouwen.

 

Hoe bouw je de pensioenbonus als zelfstandige op?

Er is een overgangsperiode voorzien: de opbouw van de pensioenbonus kan al starten vanaf 1 juli 2024, als je de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan, hebt bereikt en verder blijft werken na die datum én op voorwaarde dat je rustpensioen pas ten vroegste vanaf 1 januari 2025 ingaat

De opbouw van de pensioenbonus als zelfstandige kan gedurende een referteperiode van maximum 3 jaren.

Die referteperiode start op de eerste dag van het kwartaal waarin de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan, is gelegen (en ten vroegste op 1 juli 2024).

De referteperiode stopt op de laatste dag van het kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal waarin je je pensioen opneemt (en maximum 3 jaar na de start van de referteperiode).

Hoe meer jaren/kwartalen je verder werkt, hoe hoger het bedrag van je pensioenbonus is.

Indien je verder werkt als zelfstandige, dan opent elk kwartaal van effectieve tewerkstelling waarvoor je in regel bent met de sociale bijdragen, recht op de bonus. Je bouwt dus een pensioenbonus op indien je verder werkt als:

  • zelfstandige in hoofdberoep;
  • primo-starter;
  • meewerkende echtgenoot in het maxi-statuut;
  • zelfstandige in bijberoep met opbouw pensioenrechten (= de inkomsten uit je bijberoep zijn minstens gelijk aan de minimuminkomsten voor een hoofdberoep waardoor je sociale bijdragen als voor een hoofdberoep betaalt);
  • zelfstandige na de pensioenleeftijd die pensioenrechten opbouwt.

Gelijkgestelde kwartalen (bv. gelijkstelling ziekte) of kwartalen in voortgezette verzekering openen dus geen recht op de bonus.

Let op!

  • Indien je de wettelijke pensioenleeftijd (hebt) bereikt en je nog actief bent als zelfstandige en je een pensioenbonus wilt (blijven) opbouwen, dan moeten de  inkomsten uit je activiteit als zelfstandige minstens gelijk zijn aan de minimuminkomsten voor een hoofdberoep. Als je inkomsten lager zijn, dan bouw je geen pensioenbonus op;
  • De start van de referteperiode wordt niet uitgesteld als je op dat moment een gelijkstelling wegens ziekte of invaliditeit geniet;
  • Je kan per jaar maximum 1 bonusjaar opbouwen, ook al werk je tegelijk in verschillende stelsels (bv. als werknemer en als zelfstandige).

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus?

Het bedrag van de bonus is afhankelijk van het aantal loopbaanjaren dat je hebt op de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan.

Een loopbaanjaar wordt geteld indien er in een jaar voor ten minste 2 kwartalen pensioenrechten worden opgebouwd als zelfstandige, of, indien een jaar minstens 104 gewerkte dagen telt als werknemer of als ambtenaar of in het buitenland (een EU-land of een land waarmee België een internationale overeenkomst inzake sociale zekerheid heeft afgesloten). Let op: geregulariseerde studiejaren worden niet meegeteld als loopbaanjaar.

  • Heb je minder dan 43 loopbaanjaren op de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan?
    • Het bedrag van de pensioenbonus verhoogt naargelang je langer verder werkt. Voor elk volledig jaar dat je verder werkt, bouw je volgende netto pensioenbonus op:
      • 1ste jaar: 3.775 euro (of 943,75 euro per gewerkt kwartaal)
      • 2ste jaar: 7.550 euro (of 1.887,50 euro per gewerkt kwartaal)
      • 3ste jaar: 11.325 euro (of 2.831,25 euro per gewerkt kwartaal)
    • ​​​​​​Als je de volledige 3 jaar langer werkt, dan kan je dus een bonus van 22.650 euro netto opbouwen.
  • Heb je een loopbaan van 43 loopbaanjaren of meer op de vroegste datum waarop je met pensioen kan gaan?

    • Voor elk jaar waarin je verder werkt, bouw je een netto pensioenbonus van 11.325 euro of 2.831,25 euro per kwartaal op.
    • Als je de volledige 3 jaar langer werkt, dan kan je dus een bonus van 33.975 euro netto opbouwen.

De hierboven vermelde bedragen, zijn de bedragen aan de spilindex van juli 2023.

Opmerkingen:

  • Werk je geen 3 volledige jaren verder, dan wordt de bonus pro-rata de gewerkte periode berekend. 
    Voorbeeld:
    Werk je nog 1,5 jaren verder na de vroegste datum waarop je met pensioen kunt? Dan heb je voor in totaal 6 kwartalen bonus opgebouwd, namelijk 4 kwartalen in het eerste jaar en en 2 kwartalen in het tweede jaar.
  • Er geldt een bonusplafond: de som van je wettelijke pensioenen, je aanvullende pensioenen en je pensioenbonus mag niet hoger zijn dan 8.129,08 euro bruto per maand.

Moet ik de pensioenbonus aanvragen?

Neen. Wanneer jouw rechten op een rustpensioen worden onderzocht, dan wordt automatisch nagegaan of je recht hebt op de nieuwe pensioenbonus.

Hoe wordt de bonus uitbetaald?

Standaard wordt de pensioenbonus in één bedrag uitbetaald. Je kan er ook voor kiezen om je pensioenbonus in een maandelijks bedrag te ontvangen.

Heb je recht op een bonus? Dan zal de Federale Pensioendienst je contacteren om te vragen naar jouw voorkeur voor de uitbetaling.

De Federale Pensioendienst zorgt voor de uitbetaling van de bonus. 

De pensioenbonus zal enkele maanden na de start van je pensioen worden uitbetaald.

Let wel: omdat alle pensioenrechten (eerste pijler en eventueel tweede pijler) eerst definitief gekend moeten zijn alvorens het exacte bedrag van de bonus kan worden berekend, zal de pensioenbonus altijd pas minstens 6 maanden na de ingangsdatum van je rustpensioen worden uitbetaald. De eerste betalingen van de pensioenbonus door de Federale Pensioendienst worden voorzien vanaf december 2025 (ook al gaat je pensioen met pensioenbonus reeds begin 2025 in).

Het bedrag van je rustpensioen ontvang je uiteraard wel vanaf de ingangsdatum.

Meer details over de uitbetaling van de pensioenbonus: www.pensioenbonus.be

Voorbeelden: opbouw bonus en berekening bedrag

Voorbeeld 1

Nadia kan vervroegd met pensioen vanaf 1 juni 2025 en zij bewijst op die datum een loopbaan van 42 loopbaanjaren. Zij wil echter haar pensioen pas opnemen op 1 juli 2026 en werkt verder als zelfstandige in hoofdberoep tot 30 juni 2026.

  • Nadia kan een pensioenbonus opbouwen.
    • De start van de referteperiode is 1 april 2025, nl. de eerste dag van het kwartaal waarin de vroegst mogelijke ingangsdatum ligt.
    • Het einde van de referteperiode is 30 juni 2026, nl. de laatste dag van het kwartaal dat voorafgaat aan het kwartaal waarin ze met pensioen gaat.
    • Zij werkt verder als zelfstandige in hoofdberoep (en is in orde met de bijdragebetaling) en dus kan zij voor de gehele referteperiode, hetzij 1 jaar en 1 kwartaal (= in totaal 5 kwartalen) een pensioenbonus opbouwen.
  • Bedrag bonus?
    • Nadia bewijst op de vroegst mogelijke ingangsdatum van haar pensioen een loopbaan van 42 loopbaanjaren. Zij kan dus aanspraak maken op de bedragen van de bonus voor degenen met een loopbaan van minder dan 43 loopbaanjaren.
    • Voor het eerste jaar (4 kwartalen), bedraagt de bonus 3.775 euro.
    • Voor het tweede jaar (1 kwartaal), bedraagt de bonus 1/4e van 7.550 euro = 1.887,5 euro.
    • Nadia heeft dus recht op een bonus van 5.662,5 euro netto (3.775 + 1.887,5).

Voorbeeld 2

Sam kan vervroegd met pensioen vanaf 1 mei 2024. Hij wil echter zijn pensioen pas op 1 januari 2028 opnemen en werkt verder als zelfstandige in hoofdberoep tot 31 december 2027.

  • Sam kan een pensioenbonus opbouwen.
    • De start van de referteperiode is 1 juli 2024. Sam valt onder de overgangsmaatregel die stelt dat je ten vroegste vanaf 1 juli 2024 een pensioenbonus kan opbouwen op voorwaarde dat je (vervroegd) met pensioen kan gaan.
    • Het einde van de referteperiode is 30 juni 2027, nl. maximum 3 jaar na de start van de referteperiode.
    • Hij werkt verder als zelfstandige in hoofdberoep (en is in orde met de bijdragebetaling) en dus kan hij voor de gehele referteperiode, hetzij 3 jaar (= in totaal 12 kwartalen) een pensioenbonus opbouwen.
  • Bedrag bonus?
    • Sam bewijst op de vroegst mogelijke ingangsdatum van zijn pensioen een loopbaan van 43 loopbaanjaren. Hij kan dus aanspraak maken op het hogere bonusbedrag voor degenen met een loopbaan van minstens 43 loopbaanjaren (11.325 euro netto voor elk volledig jaar dat men langer werkt).
    • Voor het eerste jaar (4 kwartalen), bedraagt de bonus 11.325 euro.
    • Voor het tweede jaar (4 kwartalen), bedraagt de bonus 11.325 euro.
    • Voor het derde jaar (4 kwartalen), bedraagt de bonus 11.325 euro.
    • Sam heeft dus recht op een bonus van 33.975 euro netto (11.325 euro +11.325 euro + 11.325 euro).

Vragen over deze maatregel?

Als je in aanmerking komt voor de pensioenbonus, dan zal je alle informatie voor jouw situatie in de toekomst ook kunnen raadplegen op www.mypension.be.

Let wel, omdat het om een geheel nieuwe maatregel gaat, wordt de informatie over de bonus op mypension.be stapsgewijs toegevoegd.

Momenteel kan je op mypension.be nog geen simulatie van je pensioenbonus maken.

In een eerste fase kan je algemene informatie over de pensioenbonus raadplegen op mypension.be onder het tabblad 'Mijn pensioenbonus'.

Tegen juli 2024 kan je onder het tabblad 'Mijn pensioenbonus' zien vanaf wanneer je een bonus kan opbouwen.

Pas vanaf juli 2025 zal er volledige informatie op maat beschikbaar zijn (begindatum opbouw bonus, raming van het bonusbedrag).

Wens je in tussentijd toch al iets meer informatie over jouw rechten op de bonus? Dan kan je een medewerker van het RSVZ bereiken via de pensioenlijn 1765