You are here

International

Als buitenlandse zelfstandige actief zijn in België

Kom je in België tijdelijk of gedeeltelijk een zelfstandige activiteit uitoefenen binnen een risicosector (bouw, vlees- of schoonmaaksector) zonder dat je hier permanent verblijft of gevestigd bent?
Dan moet je dit melden op Limosa.be

Alles wat je als buitenlander moet weten over je sociale zekerheid als zelfstandige in België vind je op de site Coming to Belgium.

Brexit

Sinds 1 januari 2021 gelden de fundamentele Europese beginselen van het vrij verkeer (o.a. personen en diensten) niet meer in het Verenigd Koninkrijk en is het Verenigd Koninkrijk een "derde Staat". Tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn er wel akkoorden gesloten. Hierdoor blijven voor het toepasselijke socialezekerheidsrecht, de pensioentoekenning en pensioenberekening, nagenoeg dezelfde regels als voorheen gelden (maar dan met een andere wettelijke basis).

Telewerk binnen de EU

Het toegenomen gebruik van telewerk als gevolg van het coronavirus wordt niet in aanmerking genomen bij de vaststelling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving binnen de Europese Unie. Van 13 maart 2020 tot en met 30 juni 2022 werd deze periode geneutraliseerd.

Vanaf 1 juli geldt een uitzonderlijke overgangsperiode met hetzelfde effect. De initiële einddatum van 31 december 2022 werd verlengd tot 30 juni 2023. Ze geldt enkel voor zelfstandigen die in hun woonstaat telewerken voor hun in een andere EU-lidstaat gevestigde opdrachtgever. De overgangsperiode geldt zowel voor bestaande als voor nieuwe telewerkactiviteiten. Hiervoor zijn opnieuw geen specifieke formaliteiten vereist.

Niet gevonden wat je zocht?

Contacteer ons. Wij helpen je graag verder.

Een vraag over de internationale aspecten van je pensioen?
Directie Pensioenen RSVZ (dienst BIO)

 Bel gratis naar 1765 
(kies je taal, druk 1 en geef de code 7535 in)
Vanuit het buitenland: +32 78 15 1765 (+ code 7535)

Elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur.

 Mail naar pen-bio@rsvz-inasti.fgov.be

 

Een vraag over de internationale aspecten van je sociaal statuut als zelfstandige? (niet voor vragen over je pensioen)
Internationale dienst RSVZ
 Mail naar int@rsvz-inasti.fgov.be
 Bel +32 2 546 60 10

Elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).